LEARNINGS VOOR JE WEBSITE
We maken allemaal gebruik van het internet, echter weten we zeker niet allemaal hoe dit nu allemaal in elkaar steekt en ook niet allemaal hoe we nou zorgen dat onze website helemaal tip top in elkaar zit en goed wordt gevonden. Na het maken van een goede investering in je website wil je natuurlijk dat dit wel wat oplevert! Helaas worden er toch fouten gemaakt die jouw doelen met de website in de weg zitten. Wij hebben voor jou de top 16 website fouten die gemakkelijk op te lossen zijn op een rijtje gezet. Ga met ons mee met alle learnings voor jouw website!
LENGTE VAN JE PAGINA TITEL
Je kent de benaming misschien wel: SEO, ook wel Search Engine Optimization. SEO is een onderdeel van zoekmachinemarketing en ontzettend belangrijk voor de vindbaarheid van je website. Als je paginatitel te lang is zal Google deze afsnijden en is die niet meer volledig zichtbaar. Daarom is het belangrijk dat je pagina titel onder 70 karakters is zodat de lezer gemakkelijk inzicht krijgt waar de pagina over gaat en of hij of zij dus ook daadwerkelijk klikt. Hoe lost je dit dan op? Er zijn verschillende tools waar je gemakkelijk je website titel in plakt en feedback krijgt. Belangrijk is dat je echt de belangrijkste dingen in je paginatitel zet.
LANGE META DESCRIPTIONS
Een meta description is de omschrijving van de inhoud van een pagina en zie je op Google onder de pagina titel. Je probeert in deze meta description uit te leggen waar de pagina over gaat om ze een bezoeker te trekken. Net zoals meta descriptions worden deze afgekapt door Google als ze te lang zijn daarom is het belangrijk dat je ze max 150 tekens maakt zodat de hele meta description te lezen is.
ZOEKWOORDEN “PROPPEN”
Je wil natuurlijk dat je met je zoekwoorden bezoekers naar een pagina lijdt. Vaak proberen mensen dan ook veel zoekwoorden in hun pagina titel of website te stoppen. Hier zijn alleen twee nadelen aan: ten eerste is het onprettig voor de gebruiker om de website te lezen met ontzettend veel zoekwoorden en zal daarom afhaken. Daarnaast zal het voor jou als website-eigenaar niet veel opleveren als je met name zoekwoorden invoegt die door heel veel websites wordt gebruikt, woorden als kleding zullen je niet naar een hoge positie lijden op de zoekpagina’s. Hoe los je dit op? Maak een duidelijke lijst met alle relevantie zoekwoorden voor jouw bedrijf. Maak in deze lijst categorieën zodat je deze zoekwoorden kan gebruiken voor specifieke pagina’s, daarbij is het ook goed om na te denken over zoekwoorden waar jouw bezoekers ook op zouden kunnen zoeken. Deze zoekwoorden neem je ook op in de lijst. Wanneer je schrijft voor je website gebruik je deze lijst als lijdraad. Voor het zoeken van zoekwoorden kan je terecht bij onder andere Google Analytics, maar er zijn ook meerdere gratis aanbieders voor zoekwoorden.
KEYWORD KANNIBALISATIE
Keyword kannibalisatie is wanneer twee of meer pagina’s hetzelfde keyword targetten. Door dit te doen gaan de pagina’s tegen elkaar concurreren op het zoekwoord, hierdoor krijg je een lage click-through rate en wordt je pagina op lagere waarde geschat door de zoekmachine. Daarom is het belangrijk dat je dit niet doet! Elke pagina genereert een kans om bezoekers naar je website te lijden waardoor je moet zorgen dat de pagina’s uniek zijn door unieke zoekwoorden. Hoe los je dit op? Met verschillende tools waaronder Keylogs kan je makkelijk checken of je pagina’s onderling concurreren en kan je hier dus aanpassingen op maken.
GEEN ALT TEKSTEN VOOR JE AFBEELDINGEN
Alt tekst zijn de titels die je geeft aan een afbeelding. De titel geeft aan in een samenvatting waar de afbeelding over gaat en wat er te zien. Zoekmachines begrijpen niet wat afbeeldingen zijn maar wel wat de Alt tekst is van de afbeelding. Het is dus super belangrijk dat je de afbeeldingen op je website Alt teksten geeft omdat dit helpt bezoekers te trekken en deze bezoekers ook nog eens een goede ervaring te geven. Hoe lost je het op? Zorg dat al je afbeeldingen een duidelijke Alt tekst hebben waar je een korte omschrijving geeft en je zo specifiek mogelijk omschrijft, dit zorgt ervoor dat je ook op een afbeelding kan worden gevonden en daardoor bezoekers naar je website leidt.
TE WEINIG OF TE VEEL TEKST
Zoekmachines lezen altijd gehele pagina’s op zoek naar zoekwoorden waar iemand op zoekt. Met te weinig tekst op de pagina kan je niet goed gevonden worden, maar met te veel tekst begrijpt de zoekmachine ook niet meer goed waar de pagina over gaat. Zorg daarom dat je hier een goede balans vindt waarbij je ook niet té veel zoekwoorden toevoegt, dit zal zorgen voor punt 4.
GEEN GOOGLE ANALYTICS GEBRUIKEN
Je hebt wellicht je website perfect geoptimaliseerd met zoekwoorden, de juiste content en targeting, maar het is belangrijk dat je je website blijft tracken via analytics! Web analytics zorgen er voor dat je je website beter begrijp en hoe je bezoekers interacteren met je website. Hierdoor kan je bijvoorbeeld zien welke pagina’s het goed doen, waar de traffic vandaan komt, unieke pagina weergaves en hoe je bezoekers binnen komen. Door deze informatie kan je hierop nog meer optimalisatie doorvoeren en slimme business keuzes maken! Je kan via tools als Google Analytics gemakkelijk je website tracken.
LANGZAME LAADTIJDEN OP JE WEBSITE
Niemand vindt het fijn om te wachten op een website die langzaam laadt zeker niet als je gewend bent dat websites snel laden en reageren op je opdrachten. Als je een langzame website hebt gaan bezoekers niet wachten op je website en zullen daardoor eerder naar een andere website. Laadtijd kan afhankelijk zijn van de hosting, grote van de afbeeldingen, te veel redirects of onnodige plug-ins. Hoe los je dit op? Kijk naar je pagina snelheid via Google PageSpeed Insights. Hoe verbeter je dan je website snelheid?
- Goede hosting die zorgt voor hoge snelheid
- Kleinere afbeeldingen
- Embedded video’s in plaats van groot geüploade video’s
- Minder redirects
- Haal onnodige plug-ins weg
NIET REAGERENDE WEBSITE
Cliché maar waar! Inmiddels wordt meer dan 50% van de website bezoeken afgelegd via onze telefoon. Het is daarom super belangrijk dat je website toegankelijk is en ook goed werkt op de mobielen apparaten. Helaas doen heel veel website-eigenaars vooral optimaliseren voor desk top en laten de telefoon links liggen, echter komt het grootste publiek hier binnen. Zorg daarom dat je website ook op een telefoon er goed uitziet en goed werkt daarnaast. Vermijd daarom ook content dat alleen zichtbaar is voor de desktop.
TE VEEL OF TE WEINIG INTERNE LINKS
Links zijn essentieel voor het verbeteren van website autoriteit bij de verschillende zoekmachines. Veel website-eigenaren maken helaas fouten met interne links, soms worden er te veel links gebruikt waar op andere momenten juist te weinig links worden gebruikt. Maar hoe zit dat dan? Te veel links op een pagina kunnen afleiden, maar te weinig links kan zorgen dat de pagina minder autoriteit vanuit de zoekmachine krijgt. Daarbij is het ook goed om ankertekst mee te geven aan de links en niet iets als klik hier. Met een interne linkstructuur kan je zorgen dat je linkstructuur klopt. Tools als bijvoorbeeld SEMrush kunnen hier de uitkomst zijn, de tool helpt om op een natuurlijke manier interne links op te nemen in bestaande inhoud. In conclusie gaat het om kwaliteit van de links en niet kwantiteit.
SLECHTE BEVEILIGING VAN JE WEBSITE
Gebruikers willen zich veilig voelen op uw website en daarom is het van belang dat je zorgt dat de website goed beveiligd is en de klant dit ook meekrijgt in bijvoorbeeld het aankoopproces. Zorg dat je een aantoonbaar certificaat hebt en klanten weten dat ze veilig kunnen winkelen. We willen natuurlijk niet dat klanten onze website niet vertrouwen en vertrekken naar een andere aanbieder.
LANGE FORMULIEREN
Formulieren op de website geeft jou als website-eigenaar veel informatie en zijn cruciaal voor het converteren van verkeer in leads. De meeste website formulieren vragen heel veel informatie van de consument en hebben daarnaast ook veel verplichte velden dat vaak tot irritatie leidt bij de consument. Soms kan dit er zelfs naar leiden dat de consument beslist om niet tot aankoop over te gaan. Daarom adviseren we je te zorgen dat je in een website formulier echt alleen vraagt naar wat je nodig hebt en niet meer.
GEEN CALL TO ACTION
Na allerlei acties te hebben uitgevoerd om (potentiële) klanten naar je website te lijden is het belangrijk dat je zorgt dat je klant op de website ook wordt aan gesport om tot actie over te gaan, of dit nu is om zich in te schrijven op de nieuwsbrief, een product te kopen of verder te lezen. Zorg daarom dat op plekken waar actie vereist is van de klant je een duidelijke call to actio neerzet om de klant aan te sporen.
GEEN RUIMTE OM TE ZOEKEN
Een zoekvak is ideaal voor website gebruikers om iets te zoeken op een website. Sommige bezoekers hebben dan ook geen geduld om te gaan zoeken naar de desbetreffende pagina, maar willen gelijk door naar de juiste plek. Wanneer je geen zoekvak hebt op de website kan de gebruikservaring verminderen en gebruikers zullen minder tijd op de website besteden. Daarom is het belangrijk dat je een zoekvak implementeert in je website.
GEEN DUIDELIJKE CONTACTINFORMATIE TE VINDEN
Bij e-commerce websites is het met name van belang dat contactinformatie gemakkelijk te vinden is. Als potentiële klanten het lastig vinden om je te vinden kunnen ze het niet helemaal vertrouwen of met vragen achter blijven. Zorg daarom dat je contact informatie goed te vinden is en eventueel doorlinkt naar je socialmediaplatformen als Facebook en Instagram.
STOCKAFBEELDINGEN
Stockafbeeldingen zijn toegankelijk, maar onderscheiden je website niet van de vele andere websites. Daarom is het van belang dat je op je website foto’s gebruikt die uniek zijn en origineel. Dit kan je doen door mooie foto’s te laten maken, gebruik maken van je logo, zelf product foto’s te maken, maar je kunt ook simpele ontwerpen maken op platformen als Canva.
BEGIN MET HET OPTIMALISEREN VAN JE WEBSITE
We hopen je met deze 16 tips meer handvatten te hebben gegeven om je website nog beter te maken en toegankelijker voor de gebruikers. Soms hoeven oplossingen helemaal niet zo ingewikkeld te zijn en heb je met een kleine aanpassing alweer heel veel bereikt. Heb je vragen of wil je hulp op deze verschillende vlakken? Neem gerust met ons contact op. Ons team staat voor je klaar!
Vrijblijvend Advies